Gisteravond de toespraak van onze Minister President Rutte gezien. Afgezien van het feit dat dat een indrukwekkende toespraak was met een duidelijke boodschap, zet het je ook aan het denken.


Natuurlijk was de boodschap een heftige, maar tegelijkertijd bekroop mij het gevoel dat dit ook een kantelpunt kan worden in ons doen en denken en dat we deze hele vervelende periode ook kunnen gebruiken om onze mind te resetten.
In tijden van rampspoed zoals deze leer je de mensen kennen. Hun goede en hun slechte eigenschappen. Enerzijds komt in sommige mensen het slechte boven. Hamsteren; als ik mijn boodschappen maar binnen heb en de rest interesseert me niet. En er zijn zelfs echte slechteriken die hulp aanbieden aan ouderen en er met hun pasje vandoor gaan. Schande!


Tegelijkertijd – en dat is gelukkig een veel grotere groep – komt ook het goede in mensen boven. Hulpvaardigheid, medeleven en solidariteit. Het helpen van ouderen en zieken etc
En in deze tijden wordt ook een ding heel duidelijk. We zijn alleemaal gelijk; het virus kan iedereen treffen: Jong en oud, blank en zwart, arm en rijk.
Tevens worden we, nu alle horeca is gesloten, alle evenementen zijn afgelast en we dus thuis de gezelligheid en geborgenheid zullen moeten vinden, meer op ons zelf en ons gezin teruggeworpen.
Dat heeft een goede kant. Misschien gaan we daardoor namelijk wat meer van de kleine dingen genieten, focussen we ons straks wat minder op verre vliegreizen, dikke leasebakken, en nog meer consumeren.
En misschien nog wel het belangrijkste! Hopelijk worden we minder egocentrisch.
De tijd zal het leren.


Voorlopig is het corona virus nog niet geweken en kunnen we niet anders dan trots zijn op al die mensen in de zorg, onze hulpverleners, het supermarktpersoneel, de kinderopvang en alle vrijwilligers die zich dag en nacht voor ons en de zieken inzetten. Hulde voor deze groep en een super groot compliment voor hen.